Thursday, August 18, 2011

~ Cheese puding with Oreo ~

Menu kita kali ni ialah Cheese puding with oreo, atau dalam bahasa melayunya Puding Keju dengan Oreo.. hee.. Cheese puding ni pun first time juga buat (semuanya first time.. =p), mula2 buat kan biasalah ada yang terkurang dan terlebih sikit.. huu.. tapi apa2 pun rasa die sangat sedap ok! lemak2 berkrim gitu.. plus dengan rasa oreo yang memang sedap tu.. nyum2!! =) Seperti yang saya kata sebelum ni, saya suka resepi2 yang simple macam ni dan tidak memerlukan oven/microwave.. cuma menggunakan dapur masak dan juga fridge.. hee.. Resepi ni saya dapat masa jalan2 kat blog masak masak K.Ita.. =) banyak lagi resepi sedap2 kat situ, jemputlah jalan2 di sana ye.. =)

jom tengok pic bawah ni dan juga resepi dia!~ ;)

.....

hasilnya! atas tu saja taburkan serbuk oreo untuk hiasan tambahan.. =p
pic lepas di potong tak sempat nak amik, dah abes di makan pun.. huu..

yang ni buat dalam bekas kecik2, setelah di potong dalam die nampak macam tu lah.. =)

Cheese puding with Oreo
Resepi diadaptasi dari resepi Cheese Puding
Resepi : Along Roz
Sumber : K.Ita

Bahan-bahan :

13g Serbuk Agar-agar
1 Liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese (blend halus)
1 sudu besar Tepung Kastard
400ml Susu Cair
200g Susu pekat
50g Mentega
Sedikit Oreo di buang creamnya

Cara-cara :

Adunan 1 -
  1. Masak serbuk agar-agar dengan air sehingga hancur. Kacau selalu.
  2. Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
Adunan 2 -
  1. Pukul telur sehingga rata dan campurkan biskut dan tepung kastard.
  2. Masukkan susu dan kacau sebati.
  3. Tuangkan ke dalam adunan 1 tadi dan tutup api apabila mendidih.
  4. Masukkan mentega sehingga sebati.
Tuang ke dalam loyang/acuan. Layerkan dengan biskut oreo. Susun biskut dalam loyang dan buat selapis demi selapis. Kemudian biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.

*tips - telur, biskut cheese, susu cair, susu pekat dan tepung kastard (blend semua sekali) kemudian tuang dalam adunan 1, sentiasa kacau hingga mendidih. Padamkan api dan biarkan sejuk sebentar dan baru dituang dalam acuan.


s/c : maaf kerana presentation kurang memuaskan.. takde bekas2 yang comel.. huu..

Selamat Mencuba! =)

Wednesday, August 17, 2011

~ Tiramisu Biscotti ~

Entry kali ni nak cerita pasal makanan pulak.. Semalam lepas cari bahan2 yang diperlukan dan dengan kerajinan luar biasa saya telah merajinkan diri untuk membuat Tiramisu Biscotti ini.. hee.. Resipi ni dapat masa tengah jalan2 kat blog masak masak K.Nor.. =) Simple sangat2 nak buat die, dan rasanya sangat AWESOME! haha, terover pulak. =p lately nih saya sangat suka mencuba dessert2 macam ni, yang simple dan bahan2 pun senang nak dapat..dan yang paling penting tak perlu menggunakan oven/microwave. (sebab yang ada kat umah ni da rosak.. isk3) tak dapat nak buat biskut untuk raya ni.. Special thanks to my luvly adik (alin) sebab tolong pukulkan adunan untuk tiramisu ni.. Maceh2! ;)

ok lah, jom layan gambar2 dibawah! Kalau u all nak try rasa pun boleh je, sila2! he3.. ;)

.....

in da making... setelah siap dilayerkan dan sedia untuk dimasukkan ke dalam fridge..
tak sabar nak makan! ;)

ok da siap! da makan pun.. huu.. walaupun tak berapa nak cantik rupa die, tapi rasa die tak terkata! keh3.. =p nyum3!!

Ni resepi die..

Tiramisu Biscotti
resepi : K.E MyR
sumber : K. Nor

Bahan-bahan:
1 paket biskut lady finger @ biskut tiramisu
250g cream cheese
200ml whipping cream
1/2 cawan gula halus
1 sudu makan serbuk nescafe
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara :
  1. Bancuhkan nescafe dengan 1 cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream.
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
  4. Celup biskut ke dalam air nescafe sehingga basah @ lembut.
  5. Susun biskut tadi ke dalam mangkuk @ bekas.
  6. Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.
  7. Susun lagi biskut yang selebihnya sapukan nescafe dan baki cream cheese tadi.
  8. Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
  9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya.


s/c1 : resepi ni first time buat, insyaALLAH akan buat lagi.. hee..
s/c2 : kawan2 pun silalah cuba dan kongsikan sama ye.. ;)
s/c3 : ok2, sila lap yang meleleh2 kat tepi mulut korang tu k! huhu..

~ Crumble Mumble ~


First time buat crumble nih.. tak tau lah ada rupa crumble ke tak.. huhu.. Gambar kat bawah ni first crumble untuk baju raya my friend.. Pilihan warna pearl dan manik di pilih sendiri oleh tuan punya baju.. Memandangkan baju tu plain je memang takde corak langsung, warna pearl dan manik yang pelbagai tu menaikkan lagi seri baju tu.. cewaaahhh!! haha.. ok, meh tengok hasilnya..
jeng..jeng..jeng.. berdebar pulak! =p

.....





s/c1 : quality gambar kurang memuaskan sebab snap guna hp je.. huu..
s/c2 : pic no.2 tu belum renjis (manik tabur) lagi..

Tuesday, August 2, 2011

~ Salam Ramadhan Al-Mubarak ~

*senyuman ikhlas untuk pembaca semua* =p

Assalamualaikum.. Salam Ramadhan Al-Mubarak to all my friends, followers and readers! =) Pejam celik pejam celik sekarang dah pun masuk minggu ketiga kita berpuasa.. (dan saya baru je nak post entry Salam Ramadhan ni?? lambat betul.. huu..) tak sangka cepat betul masa berlalu.. tapi rasanya belum terlambat lagi kan? sebab ada seminggu lebih lagi sebelum kita menyambut Hari Raya Aidilfitri.. hehe.. Seminggu lebih je lagi?? cepatnya..rasa sedih pulak sebab Ramadhan akan meninggalkan kita tak lama lagi.. sob3.. :( semoga kita sama2 mendapat keberkatan dan rahmat di bulan yang mulia ini.. Marilah sama2 berdoa agar di panjangkan umur dan di pertemukan lagi dengan Ramadhan akan datang.. InsyaALLAH..

Disini saya ingin berkongsi sedikit beberapa kelebihan bulan Ramadhan Al-Mubarak ni.. cekidaut! ;)

Antara kelebihan-kelebihan bulan Ramadhan yang umumnya diketahui :
  • Bulan keampunan yang penuh berkat untuk hamba-hambaNya yang tidak pernah lari dari kesilapan dan dosa.
  • Diturunkan satu malam yang istimewa iaitu Lailatul Qadar dimana malam yang lebih baik daripada 1000 bulan. Digandakan pahala amalan pada malam tersebut.
  • Diturunkan petunjuk bagi manusia iaitu Al-Quran pada bulan Ramadhan.Oleh itu kita digalakkan untuk memperbanyakkan serta menggandakan bacaan Al-Quran beserta maksudnya di bulan Ramadhan nanti.
  • Ditutup pintu neraka dan dibukakan seluasnya pintu syurga.
  • Syaitan tidak dapat menghasut manusia pada bulan Ramadhan.Namun jika masih ada kejahatan yang dilakukan ia berpunca dari nafsu diri sendiri.Mohonlah keampunan Ilahi di bulan Ramadhan yang mulia itu.
  • Kegembiraaan orang yang berpuasa dengan ikhlas ketika Ramadhan ialah bila tiba waktu berbuka puasa kerana dia dapat menghalang dirinya daripada melakukan kejahatan.

s/c : Selamat berpuasa! puasa, jangan tak puasa! ;)